Om te bepalen welke kookplaat in jouw keuken past dien je te achterhalen welke nismaat je huidige keuken heeft. Ga je een volledig nieuwe keuken plaatsen? Dan kan je deze stap overslaan.
Allereerst dien je te achterhalen wat de nismaat is van je huidige kookplaat. Dit kan je achterhalen op twee manieren:
Zorg ervoor dat je een kookplaat kiest waarvan de binnenmaat van de kookplaat gelijk of kleiner is dan de nismaat. De binnenmaat kan, zonder aanpassingen, niet groter zijn dan je nis.
Overweeg je een grotere kookplaat dan je nis? Het is dan mogelijk om je aanrecht uit te zagen. Afhankelijk waarvan jouw aanrechtblad is gemaakt kan je dit zelf doen of dien je een specialist in te huren.
Nu je de huidige nismaat (of nieuw te maken nismaat) hebt vastgesteld, wordt het tijd om te duiken in de wereld van kookplaten. We hebben de verschillende kookplaten voor je op een rijtje gezet met bijbehorende eigenschappen.
Aantal Zones:
Bekijk het aantal kookzones op de inductiekookplaat. Dit varieert meestal van 1 tot 6 zones. Meer zones betekend meer vermogen en ruimte.
Minimaal en Maximaal Vermogen Spoel (Zone):
Let op het vermogensbereik van elke kookzone. Met een hoog maximaal vermogen kan je goed wokken. Met een laag minimaal vermogen kan je goed sudderen op de pit. Heeft je pit een hoog minimaal vermogen? Dan gaat de pit pendelen bij lagere vermogens.
Bediening van de Kookplaat:
Kijk naar de bedieningsmogelijkheden. Sommige modellen hebben touch bediening, terwijl andere draaiknoppen gebruiken. Ook in de bediening heb je verschil tussen los te bedienen pitten of bedien je alle pitten via deze plus-/min knop.
Kleur van de Kookplaat:
Overweeg de kleur van de kookplaat in relatie tot je keukenstijl. Kookplaten zijn verkrijgbaar in verschillende tinten, van mat zwart tot hoogglans wit.
Koppelbare Zones en Zoneloos Koken:
Ontdek of de inductiekookplaat zones kan koppelen voor grotere teppanyaki platen. Ook bieden kookplaten zoneloos koken. Dit vind je in het hogere segment en herkent de kookplaat waar je de kookplaat plaatst.
Aantal Zones en Minimaal/Maximaal Vermogen:
Net als bij inductie, kies het aantal zones en het vermogensbereik dat past bij je kookgewoonten. Keramische kookplaten hebben vaak een iets eenvoudigere bediening.
Geschikte Pannen:
Het voordeel van keramisch koken is dat je geen speciale pannen nodig hebt. Bestaande pannen in je keuken zijn vrijwel altijd compatibel. Of ze efficient werken, is een tweede.
Interne Afzuigsysteem: Bij dit type kookplaat is een afzuigsysteem geïntegreerd. Controleer of het interne afzuigsysteem krachtig genoeg is voor jouw kookbehoeften. Tevens dient er een motor onder de kookplaat of achter de plint geplaatst te worden. Controleer of je hier de ruimte voor hebt achter de lades/kastjes en plint.
Overige Opties: Houd rekening met de eerder genoemde kenmerken, zoals het aantal zones, vermogensniveaus, en koppelbare zones. In hoeverre gaat de aanwezigheid van een afzuigsysteem ten koste gaan van de functionaliteit van de kookplaat en jouw wensen?
Nu je weet welke kookplaat je in de keuken gaat plaatsen is het zaak om te kijken naar de aansluiting. Afhankelijk van je huidige aansluiting dienen we aanpassingen te maken in de meterkast en de aansluiting in je keuken.
Dit is geschikt voor kleinere kookplaten ( 1-2 zones) met een lager vermogen. Handig als tijdelijke optie. Verwacht echter geen volwaardige kookoplossing zoals de mogelijkheid om te wokken of langdurig op hoog vermogen te koken.
Voor de gemiddelde koker/huishouden is dit meer dan voldoende vermogen. Je kan tot 5 zones volwaardig en tegelijk gebruiken. Verwacht echter niet dat meerdere pannen tegelijk op hoog vuur kan zetten.
Dit is de krachtigste optie, geschikt voor grotere inductiekookplaten die maximaal vermogen vereisen. Voor (semi) professionele keukens en de kookliefhebber de beste optie.
Centrale Aansluiting Controleren:
Voordat je een nieuwe kookplaat installeert, controleer je de centrale aansluiting in je meterkast. Dit geeft aan welke fase je momenteel hebt en welke aanpassingen mogelijk nodig zijn.
Aanpassingen Nodig?: Schakel een elektricien in om de benodigde aanpassingen te beoordelen en uit te voeren. Als je bijvoorbeeld van 1 fase naar 3 fasen gaat, kan dit aanpassingen vereisen in de meterkast. De elektricien kan ook bepalen of er extra kabels moeten worden getrokken en of dit mogelijk is via bestaande buizen of de kruipruimte.
1 Fase naar 3 Fase?: Als je momenteel alleen een 1 fase aansluiting hebt en je kiest voor een krachtigere 3 fase kookplaat, kan de elektricien een nieuwe kabel trekken om aan de vereisten te voldoen.
De hulp van een professional is hierbij cruciaal om ervoor te zorgen dat je kookplaat veilig en efficiënt kan werken. Zorg ervoor dat alle aanpassingen in overeenstemming zijn met de elektrische capaciteit van je huis en laat de elektricien de benodigde stappen uitleggen voor een soepele installatie. Het is tenslotte de sleutel tot een veilige en bevredigende kookervaring.
Centrale Aansluiting Controleren:
Voordat je een nieuwe kookplaat installeert, controleer je de centrale aansluiting in je meterkast. Dit geeft aan welke fase je momenteel hebt en welke aanpassingen mogelijk nodig zijn. Op bovenstaande foto’s zie je het verschil in de meterkast voor de verschillende groepen.
Aanpassingen Nodig?:
Schakel een elektricien in om de benodigde aanpassingen te beoordelen en uit te voeren. Als je bijvoorbeeld van 1 fase naar 3 fasen gaat, kan dit aanpassingen vereisen in de meterkast. De elektricien kan ook bepalen of er extra kabels moeten worden getrokken en of dit mogelijk is via bestaande buizen of de kruipruimte.
1 Fase naar 3 Fase?:
Als je momenteel alleen een 1 fase aansluiting hebt en je kiest voor een krachtigere 2- of 3 fase kookplaat, is het vaak nodig om een nieuwe kabel te trekken naar de perilex aansluiting in de keuken. Vaak kan deze kabel getrokken worden door de bestaande kabelgoot of via de kruipruimte.
De hulp van een professional is hierbij cruciaal om ervoor te zorgen dat je kookplaat veilig en correct aangesloten kan worden. Zorg ervoor dat alle aanpassingen in overeenstemming zijn met de elektrische capaciteit van je huis en laat de elektricien de benodigde stappen uitleggen voor een soepele installatie.
Onderdeel van GetBetterInformation