De verschillen tussen op en inductie koken

Gas- tegen inductiekoken. Wat is beter

Gas

Voordelen

Gas is beter controleerbaar tijdens het koken. Directe vlam, wokken en het ‘even van het gas halen’ gaat soepel en gemakkelijk.

Gas kookplaten zijn in algemene zin goedkoper in aanschaf. Dit komt door techniek welke langere tijd beschikbaar is. Tevens wordt er vrijwel niet meer geïnnoveerd. 

Inductie

Voordelen

Bij inductie koken wordt de pit niet warm maar uitsluitend te pan. Hierdoor is inductie koken uiterst efficiënt.  

Wanneer de gasprijzen door het dak schieten blijft inductie net zo betaalbaar in de winter als in de zomer. Met inductie kan je zelf volledig van het gas af.

Inductie zones werken met een magneet. De zone zelf zal dus nooit warm worden en zal niet functioneren wanneer er geen pan op staat.

Nadelen

De gas prijs gaat in de winter door het dak. Lekker sudderen of wokken wordt op deze manier steeds duurder. 

Gaslekken komen vaker voor dan je denkt. Openvuur kan gevaarlijk zijn.

Nadelen

Stap je over van gas naar inductie? Sommige pannen zullen niet goed functioneren en dienen vervangen te worden. 

Afhankelijk van welke pannen je hebt kunnen deze een resonantie geven. Hoe duur je kookplaat ook is. Goedkopere pannen zijn hier sneller gevoelig voor. 

In praktijk herken je dit aan het aan/uit gaan van de kookzone wanneer deze op een lager vermogen ingesteld staat. Vooral goedkopere kookplaten hebben een hoog minimaal vermogen, door het aan/uit gaan recreëren ze een lager vermogen.

Conclusie

Afhankelijk wat bij jou past kan je kiezen voor een gas- of inductie kookplaat. Waar veel mensen al de overstap maken naar inductie koken, zijn er nog steeds veel liefhebbers welke bij het koken op gas blijven. Een zeer begrijpelijk keus, echter wat is de reden dat mensen op gas blijven koken?

 

Veel liefhebbers van de gasfornuizen vinden het koken op inductie niet echt koken, en wij begrijpen ze daar in! Inductie koken zal wennen zijn aan het begin, het koken is in praktijk heel anders.

 

Wil je de eerste zijn die de overstap maakt of wacht je nog liever even? Inductie koken heeft zichzelf bewezen en is een zeer goede vervanger van het op gas koken. 

Lees verder...

Onderdeel van GetBetterInformation